TECHO ART COLLECTION 2023 a Jiří Černický

S blížícím se adventem se naše kolekce Techo Art Collection rozroste již po dvacátéosmé o grafický list. Taktéž bude doplněna trikem s originálním uměleckým potiskem. Autorem je vizuální umělec Jiří Černický

Limitovaná edice uměleckých trik vznikla původně jako nápad doplnit kolekci grafických listů Techo Art Collection, tak aby originální umělecké dílo od stejného autora mohlo být dostupné širší skupině obdivovatelů.

První grafický list vytvořil v roce 1996 malíř Karel Chaba technikou kolorovaná suchá jehla. Odstartoval tak novou tradici úspěšné sběratelské kolekce Techo Art Collection, která vedle ceněných litografií zahrnovala později také trika s originálním potiskem. Mezi autory kolekce se během více než čtvrt století stala plejáda umělců zvučných jmen, Oldřich Kulhánek, Michael Rittstein, Jiří Načeradský, Theodor Pištěk, Jiří Sopko, Jiří Georg Dokoupil, Krištof Kintera a mnoho dalších. 

Vždy jsme se snažili propojovat naši činnost se světem umění a čerpat z něj cennou inspiraci a další energii pro naši práci. Tradiční kolekce Techo Art Collection je toho příkladem. Vyzdvihuje krásu, preciznost, vytrvalost, ale také respekt ke vzájemné spolupráci mezi uměním a řemeslem.

Pokud patříte mezi naše partnery a klienty, tak se stejně jako každý rok, můžete těšit na originální tričko nebo grafický list.

Jiří Černický
Autor letošní Techo Art Collection

Možná to bude znít jako klišé, ale inspiruje mě život sám, život jako takový. Je málo toho, co by mě neinspirovalo. Opravdu to tak je. Proto je má tvorba tak různorodá a multistylová.

Zajímá vás historie? Prohlédněte si předešlé roky v přehledném katalogu.

Katalog Techo Art Collection

Techo_Art_Collection_2022_YhBaQYn

Jiří Černický 

*1966

Jiří Černický je významný český vizuální umělec, který je znám jako tvůrce experimentálních, intermediálních projektů. Je absolventem Vysoké škole uměleckoprůmyslové (1993) a Akademie výtvarných umění v Praze (1997). V letech 2010 až 2023 působil jako vedoucí pedagog Ateliéru malby (Ateliér volného umění II) na VŠUP v Praze, kde byl v roce 2021 jmenován profesorem. Získal řadu ocenění, například Sorosovu cenu (1996), Cenu Jindřicha Chalupeckého (1998), nominaci na cenu Alice Award v kategorii interdisciplinárního umění (2012) a hlavní cenu Grafiky roku 2020. Díla Jiřího Černického má ve sbírkách například Národní galerie v Praze, Galerie hl.m. Prahy, ale i zahraniční muzea v Rakousku, Francii nebo USA.

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět