TECHO ART COLLECTION 2022 a Jan Kaláb

Vánoce jsou za dveřmi, a tak jsme nesmírně šťastní, že jsem přidali do naší kolekce Techo Art Collection dalšího umělce a letos vznikl již 27. grafický list doplněný o tričko s potiskem, jehož autorem je vynikající výtvarník Jan Kaláb

Příběh Techo Art Collection začal nedlouho po založení TECHO v roce 1996, kdy jsme vydali první grafický list naší limitované kolekce Techo Art Collection, který pro nás vytvořil Karel Chaba. Od té doby každý rok pečlivě vybíráme nového umělce a postupně jsme grafické listy doplnili také unikátními tričky s potiskem. Za dlouhých dvacetsedm let tak vznikl neopakovatelný soubor signovaných grafických listů od nejlepších českých umělců.

Pokud patříte mezi naše partnery a klienty, tak se stejně jako každý rok, můžete těšit na originální tričko nebo grafický list.

Prohlédněte si celou kolekci od prvního ročníku až dodnes

Katalog Techo Art Collection 2022

Techo_Art_Collection_2022

Jan Kaláb

*1978

Pod přezdívkami Cakes a Point se s tímto umělcem setkáváme už od roku 1994. Zatímco Point vytváří trojrozměrné objekty a instalace, zbývající Cakes se věnuje spíše graffiti. Dnes je Jan Kaláb známý především pro své abstraktní geometrické obrazce přesahující hranice obrazu tak, jak ho běžně známe. Pro svou tvorbu využívá různorodé zkušenosti z architektonického i sochařského ateliéru, nebo z ateliéru kresby. Nebojí se experimentů a hojně využívá všechny prostředky současných technologií.

Jan Kaláb se narodil v Praze 20. června 1978. V roce 2006 se stal absolventem pražské Akademie výtvarných umění, po jejímž dokončení se, mimo jiné, pustil do realizace kulturního centra Trafačka. V bývalé trafostanici v Praze-Libni vytvořil místo pro mladé a začínající výtvarníky. Po několika letech se původní zakladatelé Jan Kaláb, Jakub Nepraš, Michal Cimala a Blanka Čermáková přesunuli do Holešovické tržnice a rozjeli provoz soukromé výstavní síně Trafo Gallery.

Od prvního uskutečněného snu pomalovat celý vůz metra v New Yorku, přes plastikové 3D graffiti a street art v podobě trojrozměrných sádrových nápisů umístěných v ulicích a na zdích, až po přirozený přechod k abstraktní malbě, ze které se stala percepční malířská hra s geometrickými prvky přesahující i do třetího rozměru. I tak se dá ve zkratce popsat profesní cesta tohoto umělce, který barevné čtverce a kruhy používá jako obsedantní slovník pro nekonečné variace hloubky, času a pohybu.

Klíčová díla v rámci Kalábovy tvorby jsou mixem barevných malířských pláten různých geometrických tvarů, instalací i mural artu na státní i soukromé objekty. Jako příklad lze uvést akci Barevné chodníky (2005), kdy vybarvoval různorodé tvary záplat v asfaltových chodnících nebo jednu z jeho prvních instalací Invaze Pointíků (2004 a 2005), při které rozmístil několik barevných instalací po celé Praze. Známý je také jeho dlouhodobý experimentální projekt Art in Public, při kterém fotí některé ze svých obrazů v ulicích různých měst. Projekt se stal sociálním, když si uvědomil, že potřebuje pomoc od cizích lidí, aby mu drželi plátna nebo mu jinak asistovali. V roce 2021 umělecké vody zaujal výstavou Kód geometrie, kterou lze charakterizovat jako Kalábovu reakci na českou geometrickou abstrakci uznávaného umělce Vladislava Mirvalda. Významná je také monografie Point of Space, která obsahuje více než tři sta padesát fotografií, které podávají první komplexní pohled na dílo tohoto autora.

Jan Kaláb patří k nejúspěšnějším výtvarníkům současnosti. Vystavoval v rámci výstavy Metropolis na Expu v čínské Šanghaji (2010), svá díla dostal do galerií ve Spojených státech i v Jižní Americe a jeho obrazy Blue Cloud 1234 PM a Vibration in White Ellipse 821 si do aukce v letech 2020 a 2021 vybrala prestižní londýnská síň Sotheby’s. 

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět