Ročenka české architektury 2021-2022

Architektura, která budí respekt

Technologické centrum UMPRUM v Mikulandské, rozšíření lodžií panelového domu v Praze nebo multifunkční centrum Bořislavka. Projekty financované z veřejných i soukromých zdrojů zahrnul do právě vydávané ročenky Česká architektura Ondřej Chybík, jehož ateliér Chybik+Kristof se může pochlubit řadou ocenění včetně ceny Design Vanguard 2019 amerického časopisu Architectural Record. 

Ročenka Česká architektura je uznávanou referenční publikací a vyhledávaným zdrojem informací pro architekty, studenty architektury, investory, developery i širší veřejnost. Výroční publikaci sestavuje každoročně jiný autor z realizací uplynulých dvou let.

Ahrend je hrdým partnerem ročenky. Stál u zrodu architektonické publikace a letos ji podpořil již po třiadvacáté. Petr Hampl, generální ředitel společnosti Ahrend pro oblast střední a východní Evropy u příležitosti křtu ročenky uvedl: „Podílíme se na propagaci české architektury, interiérové tvorby a designu od samého začátku fungování naší firmy. Interiérový design, výtvarné umění a architektura k sobě neodmyslitelně patří a vzájemně se obohacují.“ V tomto duchu ocenil také moderní a velkorysé prostory Centra Bořislavka, ve kterém se křest ročenky konal. „Je to jedinečný prostor, kde se přirozeně prolíná soudobá architektura a umění,“ dodal. Multifunkční stavbu navrhlo studio Aulík Fišer architekti (AFA) a součástí exteriéru i interiéru jsou například umělecké instalace od Federica Díaze, Zdeňka Sendlera nebo společnosti Lasvit.

Křest ročenky Česká architektura 2021-2022 proběhl ve středu 26.4. v Centru Bořislavka na Praze 6 a nyní je dostupná ve vybraných knihkupectvích. Prezentaci knihy doplnily komentované prohlídky v Kunsthalle a UMPRUM. 

Ahrend je mnohaletým hrdým partnerem ročenky, kterou jsme letos podpořili již po třiadvacáté.

Výběr podle Ondřeje Chybíka

Kritérium výběru

Pro výběr staveb měl architekt Ondřej Chybík volnou ruku. Limitován byl pouze celkovým počtem objektů, z původních 200 jich do ročenky vybral 32. Pro návštěvu jednotlivých realizací zvolil zimní měsíce. Vybrané realizace chtěl vidět „ve své nahotě“, nepřikrášlené zelení a okolím.

Do ročenky zařadil například útulnu Lesanka ve Stoječíně a v kontrastu s ní pak komplexy typu Centrum Bořislavka v Praze nebo Centrála ČSOB v Hradci Králové. Extrémy, které ukazují šíři profese a demonstrují dva odlišné světy.

Ročenka dává o něco větší prostor veřejným stavbám. Jsou za nimi starostové, politici, galeristé, kteří podle Chybíka chápou, že architektura je lakmusovým papírkem a signálem vyspělosti stavění. Svým výběrem se Chybík snažil zviditelnit realizované projekty také u manažerů na klíčových pozicích v developmentu, stavebnictví a veřejné správě.

Jak se architektura proměnila?

Často je ze staveb cítit nezbytnost efektivního nakládání s penězi, což je u nás jeden z výrazných rysů navrhování.

Na otázku, zda se proměnilo i jeho vnímání architektury, Chybík uvedl: „Doufám, že jsem dospěl do osobní dílčí zralosti v jednom důležitém aspektu. Vnímat kvalitu daleko komplexněji a vážit si práce kolegů. Když jsem opouštěl alma mater v Brně, tak jsem byl tím nejkritičtějším člověkem. Dneska si myslím, že by v ročence mohlo být 200 projektů. Když si člověk představí, kolik nasazení, energie a sebeobětování je za každou podařenou architekturou, tak člověk nemůže být kritický a měl by realizací do ročenky vybrat daleko víc.“

„Přál by si, abychom za pár let viděli ročenku ještě bohatší na projekty.“ Ondřej Chybík, architekt, autor ročenky.

Ročenka české architektury pravidelně informuje především laickou zajímající se veřejnost o situaci v oboru a přináší podněty a inspiraci. Pro zájemce ze zahraničí pak ročenka slouží jako stručný přehled soudobé české architektonické scény. Výběr 32 staveb provedl architekt Ondřej Chybík, který také publikované realizace doplnil komentáři a úvodním rozhovorem. Editor představuje čtenářům typologicky rozmanitá díla a svůj pohled na současnou tvorbu pod názvem „Konečně víc staveb za veřejné peníze!“. V další kapitole hovoří Eva Vacková s architektem a předsedou České komory architektů Janem Kaslem. Poslední kapitola přináší přehled událostí v oboru, medailony oceněných osobností, výsledky vybraných celostátních soutěží, vydané a doporučené knihy, periodika a filmy.

Vydavatel: Prostor – architektura, interiér, design, o. p. s.  

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět