Křest knihy FENOMÉN. Schody Evy Jiřičné jako umělecký objekt

V úterý 4. června jsme pokřtili v Centru současného umění DOX knihu FENOMÉN. Schody Evy Jiřičné jako umělecký objekt. Autorem knihy je Petr Volf, novinář zabývající se současným výtvarným uměním, architekturou a designem. Knihu vydává nakladatelství Prostor - architektura, interiér, design a za grafikou celé knihy stojí Studio Najbrt

Kniha představuje dílo mezinárodně uznávané české architekty Evy Jiřičné a mapuje fenomén schodiště v její tvorbě. Důkladně se také věnuje historii schodiště, které bylo původně instalováno v pařížské pobočce sítě obchodů Joan & David a nyní v galerii DOX představuje dominantu právě probíhající výstavy s názvem "Jiřičná". 

Osud pařížského schodiště byl poměrně dramatický. Když v roce 1998 hrozilo, že schodiště bude zničeno v souvislosti se změnou nájemce prostor, zasáhl Jiří Kejval (zakladatel firmy TECHO) a s pomocí Leopolda Bareše (majitele firmy Sipral) schodiště demontovali a převezli do České republiky. Od té doby čekalo schodiště ve skladu TECHO v Hostivaři na své znovuzrození. Během poměrně krátké doby prošlo kompletní rekonstrukcí, o které jsme podrobněji psali zde. Nyní si ho můžete v celé jeho kráse detailně prohlédnout na výstavě Jiřičná v Centru současného umění DOX, kam Vás tímto srdečně zveme.

Jiří Kejval
Předseda představenstva TECHO

Když jsem se v roce 1998 dozvěděl, že schodiště, které jsem znal z reprodukcí v designérských časopisech, má být odstraněno, okamžitě mě napadlo, jestli by se nedalo zachránit. Na převezení z Paříže do Prahy jsme měli jen týden. Věděli jsme, že pokud to nestihneme, bude zničeno. Naštěstí se nám ho nakonec podařilo převézt do naší fabriky v Hostivaři.

Petr Volf
Novinář a autor knihy

Schodiště vypadá jako konstruktivistická socha, jako překrásné kultovní dílo, jež kurátor expozice Leoš Válka spolu s Evou Jiřičnou nechali postavit na skleněný piedestal, aby vynikla jeho křehkost. Zdá se, jako by levitovalo, ale přesně takové je kouzlo, jež stavby této architektky provází. Funguje jako magnet, lidé jsou k němu přitahováni zvláštní silou.

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět