Coworking hýbe světem kanceláří. Rozhovor s Šimonem Opekarem.

Stojíte před důležitým krokem návrhu nových kanceláří? Nebo byste jen rádi šli se současnými trendy a vylepšili svým zaměstnancům pracovní prostředí? 

Máme pro Vás několik tipů od Šimona Opekara, který je nejen naším obchodním manažerem, ale spolu s Milanem Začalem také spoluzakladatelem mezinárodní konference TechoCon, kterou TECHO pořádá a která se věnuje současným trendům v kancelářském prostředí. 

V rozhovoru pro #morethanoffice se Šimon podělil nejen o svůj pohled na coworking, který je silným tématem současného pracovního prostředí, ale také na obecné problémy, se kterými se v kancelářích dnes setkáváme

Hlavním tématem posledního ročníku konference TechoCon byl coworking. Z jakého důvodu?

Vnímáme, že je to postupem času silnější trend nejen v kancelářském prostředí, ale napříč trhem. Je to skvělý byznys model, ale je to také trend, který čím dál častěji implementují i mezinárodní firmy. Do konce roku 2018 by mělo být celosvětově 19 tisíc coworkingových center, z toho asi 70 v Česku a více než 40 v Praze.

Co se vám na té myšlence líbí?

Komunita, kterou to vytváří. Už ten název samotný “co-working” lze přeložit jako “spolu-práce”. Uživatelé, kteří využívají coworking spaces, spolu mohou sdílet nejen kancelář, ale i nápady a dál třeba rozvíjet svůj byznys.

Při pohledu zvnějšku se může zdát, že coworking k sobě přitahuje pouze úzkou skupinu lidí: kreativců, freelancerů, startupistů. Bude z toho do budoucna mainstreamová záležitost?

Ze začátku byly coworkingové prostory nejvhodnější pro začínající starupisty nebo živnostníky. Tento trend do značné míry přetrvává, nicméně téma coworking chtějí čím dál více implementovat i mezinárodní firmy. Já vidím tři hlavní výhody: komunita, servis a flexibilita. Právě flexibilita je nyní nesmírně důležitá, svým způsobem to odráží moderní dobu, která je plná inovací a moderních technologií.

Vybavovali jste jako Techo nábytkem nějaké coworkingové prostory v Česku?

Spolupracujeme například s firmou WorkLounge, která má dvě centra v Praze a jedno na Floridě a patří k jedněm z prvních coworkingových center u nás.

1,700,000
lidí na světě pracuje v coworkingu
19,000
počet coworking center celosvětově
61
coworking center v ČR

Jaké jsou nejčastější nebo největší chyby, které firmy dělají při zařizování nových kanceláří?

Velmi důležité při vytváření kancelářského prostředí je myslet na to, že se prostory dělají pro zaměstnance. Je potřeba prostor přizpůsobit tomu, aby tam uživatelé měli dobré zázemí. A druhý bod, který bych vyzdvihl, je akustika. To je aspekt, na který se velmi často zapomíná ve vybavování, ale ve výsledku je to důležitý prvek pro celkové pojetí kanceláře.

Měli by se lidé sami podílet na navrhování svých nových kanceláří?

Nikdy není dobře, když do návrhu zasahuje hodně lidí. Ideální nejen pro nás, ale i ostatní realizátory kancelářských prostor je několik zástupců firmy, kteří mohou mluvit za zbytek společnosti. Výraznými personami, které ovlivňují vybavení kanceláří, jsou dnes také jednoznačně architekti, kteří se podílejí na designu.

64 %

zaměstnanců je vyrušeno více než 20x za den.

Brother research

72 %

zaměstnanců není v kancelářích spokojených se svým soukromým pro komunikaci. 

University of California at Berkeley study

59 %

času zaměstnanců je stráveno snahou se soustředit na práci a najít si klidné místo. 

BOSTI research

Dřív se za ikonický prvek těch nejvíc moderních kanceláří považovala skluzavka v interiéru poboček Googlu. Je něco podobného nyní?

Musím se přiznat, že skluzavky jsme už hodně dlouho nerealizovali. Naposledy možná u nás na showroomu.

A používá je někdo?

Ano.

Snažím se přizpůsobit daný prostor zaměstnancům tak, aby tam zažili zábavu, aby se v něm cítili komfortně. Když to přeženu – aby se v něm cítili jako doma.

A když se vrátíme k novinkám, které nastupují místo skluzavky?

Dneska se to posouvá do takových hranic, že realizujeme horolezecké stěny, tělocvičny v kancelářích nebo sauny.

Motto vaší konference TechoCon je “Workplace of the Future”. Jak tedy budou vypadat kanceláře v budoucnosti?

Technologie nezastavíme, byla by to chyba. Je třeba tuto možnost naplno využívat. Můžeme pozorovat různé prvky digitalizace budov – senzory, rezervační systémy konferenčních místností, mobilní aplikace, software pro analýzu spotřeby energie, kvality vzduchu apod. Postupně se určitě bude upouštět od kabeláže a čím dál víc zařízení bude bezdrátových.

Když srovnáte vaši vizi kanceláře v roce 2023 s verzí 2018, co bude ta nejvýraznější změna?

Výrazným způsobem se do uspořádání kanceláří promítne virtuální realita, například i v podobě dotykové či bezdotykové příčky, nejrůznějších pláten nebo speciálních monitorů.

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět