Eva Jiřičná slaví významné jubileum

První dáma české architektury a světově uznávaná autorka oslaví v roce 2019 významné životní jubileum.  

Narodila se v roce 1939 ve Zlíně. V létě 1968 odjela na stáž do Londýna, ale české úřady jí zabránily v návratu. Nastoupila v Ateliéru Louis de Soisson, kde projektovala přístav v Brightonu. Pak začala spolupracovat se známým architektem Richardem Rogersem. Dnes žije a pracuje v Londýně již celých padesát let.

V roce 1984 založila v Londýně vlastní ateliér – Eva Jiřičná Architects Limited (v současné době nese název A&D Ltd.). O několik let později, v roce 1999, spolu s Petrem Vágnerem založila také pražský ateliér AI - DESIGN. Oba ateliéry poskytují komplexní služby, včetně navrhování nových budov a veřejných prostor, kompletních návrhů interiérů, předmětů a nábytku. Dlouhodobě snaží přenášet do praxe formální a technologické inovace. Charakteristickým poznávacím znakem tvorby Evy Jiřičné a jejích kolegů se stal netradiční způsob, jakým dokáží kombinovat klasické materiály, zejména sklo, ocel a kámen.

Eva Jiřičná
architektka

V architektuře se člověk učí dlouho, prakticky celý život a učí se ne od věcí, ale od lidí. Základní přesvědčení člověka, když je mladý, je, že si myslí, že všichni, kteří jsou starší a zkušenější, jsou hloupí a měli by jít od válu.

Sklo, kámen, ocel

Práce Evy Jiřičné a jejích ateliérů se vždy vyznačovala svou lehkostí, vzdušností a úctou k materiálu. Ke klientům obou ateliérů patří významné firmy i veřejné instituce, např. Amec plc, Selfridges, Boodle & Dunthorne, Pražský hrad, Royal Academy of Arts, Victoria & Albert Museum, Hotel Josef v Praze. K posledním pracem Evy Jiřičné patří např. Vzdělávací komplex zlínské Univerzity Tomáše Bati, který se stal v roce 2017 Stavbou roku Zlínského kraje a získal v kategorii Novostavba čestné uznání Grand Prix Obce architektů. 

Za architektonickou tvorbu obdržela Eva Jiřičná se svými kolegy řadu světových i českých cen a vyznamenání. Jejich práce jsou pravidelně publikovány v časopisech a knihách.

Eva Jiřičná si vysloužila ocenění i za osobní přínos v oblasti architektury a designu. Je držitelkou titulu Královský průmyslový designér, Řádu Britského impéria za přínos interiérovému designu, byla zvolena členkou Královské akademie umění a uvedena do Americké síně slávy. Získala čestné doktoráty a profesury na několika vysokých školách (např. Southampton Institute, VUT Brno, University of Sheffield, VŠUP Praha) . 

V roce 2003 byla zvolena předsedkyní Sdružení architektů v Londýně. Pracuje v mezinárodních porotách a intenzivně přednáší o své práci.

Ocenění celoživotního díla

Letos v září obdržela Eva Jiřičná na Londýnském festivalu designu medaili za celoživotní dílo. Cenu porota uděluje osobnostem, které během své kariéry "významně a zásadně" obohatily obor designu. Organizátorům při té přílěžitosti řekla, že nemá mezi svými realizacemi jedno dílo, na které by byla nějak specificky hrdá: "Jsem prostě nesmírně vděčná všem, kteří se mnou pracovali, kteří mi svěřili práci. Všechno v architektuře zahrnuje týmovou práci, a já jsem pracovala s tolika ohromnými lidmi," dodala architektka.

TECHO navázalo spolupráci s Evou Jiřičnou již v roce 1997 během realizace interiérů v Tančícím domě v Praze a od této doby jsme spolupracovali na řadě dalších projektů - mezi naše společné realizace patří např. hotel Josef, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, nebo Kongresové centrum tamtéž. Podpořili jsme vydání několika knih týkající se jejího života a práce - v roce 1998 například knihu nazvanou Architekti a v roce 2005 titul IN/EX TERIOR Práce Evy Jiřičné, jejímž kmotrem byl dlouholetý přítel Evy Jiřičné Václav Havel.

Eva Jiřičná oslaví v roce 2019 významné životní jubileum, k této příležitosti proběhne v Centru DOX retrospektivní výstava této světoznámé české architektky. Rádi bychom využili této příležitosti a ve spolupráci s několika dalšími partnery pro ni přichystali speciální oslavu s jedním velkým překvapením. 

Patříte-li mezi obdivovatele této úžasné dámy a jejího díla, sledujte naše stránky a sociální sítě, již brzy vám přineseme další informace.

Sledovat facebook

Vybrané projekty realizované v ČR

  • Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati, Zlín, 2017
  • Bytový komplex Sky Barrandov, Praha, 2016
  • Design obchodů Beltissimo Chodov, 2016
  • Kongresové centrum, Zlín, 2011
  • Villa Troja, Praha, 2011
  • Café B. Braun v Lékařském domě, náměstí I. P. Pavlova, Praha 2010
  • Hotel Maxmilian v Praze, 2006 - rekonstrukce 
  • Kostel sv. Anny v Praze, 2004 - rekonstrukce
  • Hotel Josef v Praze, 2002
  • Oranžerie Královské zahrady na Pražském hradě, 1999
  • Andersen Consulting (Tančící dům) v Praze, 1997 - spolupráce na interiérech

Vybrané projekty ve světě

  • Hlavní vstup a recepce – Victoria & Albert museum, Londýn, 2006
  • klenotnictví Boodles, Londýn, 1991, Londýn, 2006
  • Obchod v Royal Academy of art shop, Londýn, 2001
  • Canada Water – autobusový terminál u londýnské stanice metra, 1999
  • Most North Woolwich footbridge, Londýn, 1991

Vybraná Ocenění

  • Cena Jane Drewové za mimořádný přínos postavení žen v architektuře.
  • Řád Britského impéria (komandér)
  • 2018 - Medaile za celoživotní dílo (Lifetime Achievement Medal) v rámci Londýnského festivalu designu (London Design Festival).
  • Státní cena ministerstva kultury ČR za rok 2009[13]

Za laskavé poskytnutí fotografií děkujeme ateliéru AI - DESIGN.

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět