Schody Evy Jiřičné najdou po čtvrt století nový domov

TECHO se jako jeden z mnoha dalších gratulantů připojuje k oslavě významného jubilea první dámy české architektury s jedním speciálním darem. Jako výraz úcty a také poděkování za dlouholetou spolupráci, jsme společně s týmem firmy Artefakt zrekonstruovali monumentální schodiště ze skla a nerezové oceli, původně umístěné v pařížské pobočce sítě obchodů Joan & David. 

Schody s poněkud dramatickým osudem zazáří jako dominanta na výstavě v pražském centru DOX.

Nahlédněte společně s námi do míst, kde se schodiště pod rukama zručných řemeslníků probouzí k svému novému životu.

Je to jako znovu složit dinosaura

V rozlehlé dílně kladenského Artefaktu zabírá torzo ocelové konstrukce jen část celého prostoru. Všude okolo se ale nacházejí různé větší i menší části, které je potřeba znovu svařit, doplnit a vyleštit, nebo jen čekají na to, až najdou své místo v opodál zavěšené komplikované kovové struktuře.

"Je to práce spíš pro archeologa, připadáme si občas jako bychom skládali nějakého pravěkého dinosaura," směje se majitel Artefaktu Pavel Růžička. "Když nám všechno přivezli, u mnoha věcí jsme vůbec netušili, kam patří. Máme původní výkresy, takže něco jsme byli schopni určit z nichale některé detaily se snažíme znovu pochopit třeba z fotek hotové realizace. A protože ani to nestačí, musíme si občas pomoct fantazií nebo zkušenostmi s Eviným rukopisem."

Naštěstí se dochovala speciální ohýbaná skla tvořící výplň zábradlí - ta totiž v této kvalitě umí spolehlivě vyrobit málokdo na světě. Nově se ale v Artefaktu vyrábějí třeba všechny skleněné stupně, na které je potřeba dle vzoru vypískovat původní geometrický dekor a celá řada drobných i rozměrnějších kovových dílů.

Pavel Růžička se netají tím, že i pro jeho zkušený tým jde o hodně složitou zakázku. Nejde navíc o první pokus znovu oživit unikátní realizaci. "Už jednou jsme společně s TECHO uvažovali, že je umístíme do showroomu v Hostivaři, ale nakonec to nedopadlo právě kvůli odhadované náročnosti a malé výšce stropů. Schodiště není možné umístit kamkoli. Nejde jen o výšku, ale i stavební připravenost objektu, únosnosti stropů a další důležité parametry."

Pavel Růžička je ale i přesto, že rekonstrukci musí se svým týmem stihnout v poměrně krátkém termínu rád, že schodiště nakonec bude opět v celku. A navíc se objeví při tak výjimečné příležitosti: "Pro ni to uděláme rádi. Úplné překvapení to sice nebude, Eva mi totiž volala a konzultovali jsme nějaké detaily, ale výsledek uvidí i ona až přímo na výstavě. Jsem zvědav, co na to řekne." 

Jít na samotnou hranu možností

Schodiště Evy Jiřičné v obchodě Joan & David v Paříži bylo instalováno v roce 1994 (Katsuhisa Kida, archiv AI DESIGN)

Subtilní schodiště z nerezu a skla navrhla Eva Jiřičná se svým týmem pro dnes již neexistující pařížský butik značky Joan & David. Obchod se nacházel v jedné z nejprestižnějších nákupních čtvrtí v Paříži na rue du Faubourg St Honoré. Zářící objekt umístěný přímo za výlohou propojoval obě patra butiku a lákal kolemjdoucí k návštěve interiéru.

Nosnou konstrukci celého schodiště tvoří centrální kovová síť, uchycená do stropu pouhými dvěma kotevními body. Stupnice jsou z vnitřní strany uchycené k tenké středové struktuře a z vnější na subtilní příhradovou konstrukci obtáčející celý objekt.

Zatímco uživatel obdivuje lehkost, s jakou celý architektonický prvek působí, pro konstruktéra a výrobce znamená jeho stavba největší možnou výzvu. "I málokdo ze zkušených výrobců dokáže správně odhadnout náročnost celé realizace. Je to velmi komplikované na výrobu. My máme oproti ostatním výhodu, že jsme s Evou vyrobili hezkou řádku podobných schodišť a objektů, na kterých jsme zjistili, jaké jsou limity materiálu a specifika jeho zpracování."

"Hlavním rysem konstrukcí Evy Jiřičné je extrémní minimalismus. Všechny stavební prvky jsou dělané na mezní hranici, není tam nic navíc," říká Pavel Růžička, když se rozhovoří o svých zkušenostech ze spolupráce s architektkou. "V praxi to vypadá tak, že když je celý návrh hotový, tak se už nedá zjednodušit. Nelze už nic odebrat. Ani jeden díl nejde vyndat bez toho, aby se celá konstrukce neporušila."

Přesvědčit zadavatele o tom, že i tak odlehčené konstrukce budou dostatečně bezpečné nebylo nikdy jednoduché. Důkazem je i zakázka pro Joan & David, kde navržené strukturální řešení nebudilo důvěru úředníku, kteří hlídají směrnice pro zdraví a bezpečnost. Aby Eva Jiřičná vyhověla přísným podmínkám, byla nakonec donucena do svého návrhu pod skleněné stupně přidat ještě ohýbané kovové prvky jako podpěru.

Chcete se na vlastní oči přesvědčit o všech rafinovaných detailech nově zrekonstruovaného schodiště a dalších realizací slavné české architektky? Máte jedinečnou příležitost od 22. 3. v pražském centru DOX. Srdečně vás zveme.

Eva Jiřičná
architektka

Pevně věřím, že by člověk neměl používat více materiálu, než je na stavbu nezbytně nutné. Když navrhujeme schodiště, snažíme se dosáhnout minimálního zatížení použitím konstrukčních principů, které nám umožňují zajít v tomto směru nejdále

Výstava v Centru DOX

U příležitosti životního jubilea Evy Jiřičné proběhne v Centru DOX retrospektivní výstava této světoznámé české architektky, která představí její tvorbu od profesních začátků až po současnost.

Záměrem multimediální výstavy je představit proces vývoje i realizací jednotlivých projektů Evy Jiřičné a také zdroje jejich inspirace. Vystaveny budou části originální projektové dokumentace významných realizací, jejich architektonické modely i ukázky interiérového designu a filmové projekce spojené s životem a dílem Evy Jiřičné.

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět