Path je nejudržitelnější židle na světě

Ve světovém měřítku se pyšní přívlastkem nejudržitelnější. Je ale zcela unikátní v mnoha ohledech. Jako chameleon v džungli se přizpůsobí každému prostředí. Je zkrátka mementem minimalistického a ekologického designu s důrazem na lidskou ergonomii. Seznamte se s židlí PATH. Pokud jste to tedy už nestihli 14. září 2023 ve Veslařském klubu Slavia na pražském nábřeží. 
 

Esence fyzikálních zákonů: udržitelná židle Path se představila veřejnosti

Právě zde totiž náš partner, vývojářské studio Humanscale, umožnil české veřejnosti prohlédnout si osobně tuto moderní židli. Na setkání dorazila řada designérů, architektů a fanoušků užitého designu. Během večera měli jedinečnou šanci poznat se prostřednictvím telemostu z New Yorku s designérem Toddem Bracherem, který tomuto unikátnímu kousku vdechl život.

V naprosté harmonii

Path je už teď legendou. I když myslet si, že její místo se nachází pouze v kancelářských prostorách, by byl omyl. Path totiž zapadne kamkoliv. Její vznešenost není prvoplánová a okatá. Kouzlo její přizpůsobivosti netkví v okázalosti, ale ve schopnosti respektovat celek a splynout s ním v harmonickém souznění. Stejně tak totiž nahlíží i na lidské tělo. Inovativní přístup Path se projevuje zejména v jednoduchém nastavení. Většinu židlí je před použitím potřeba složitě nastavit nejrůznějšími páčkami nebo čudlíky a přizpůsobit je své postavě, což není cesta, kterou se vydala Path. Ta totiž splyne s každým typem a tvarem těla, protože zkrátka ctí fyzikální zákony, díky kterým se automaticky přizpůsobí 95 % všech typů postavy, a klade tak důraz na zdravý přístup k sezení. Součástí židle je totiž patentovaný Gravity Mechanism™, který funguje právě na principu konkrétní tělesné hmotnosti s tím, že se aktivuje přesně ve chvíli, kdy si na židli sednete.

 

Cestou udržitelnosti

Stejnou pozornost věnovali designéři i potahu - respektive textilii FormSense Eco Knit™. Ta se podobá síťovině a díky své inovativní funkci funguje jako samonastavitelná bederní opěrka. Navíc vlákno je vyrobeno ze 100% recyklovaného polyesteru, který pochází zejména z plastových lahví a starých rybářských sítí, které vyplavil oceán. Každý steh je veden individuálně a plocha textilie je tkaná přímo do požadovaného tvaru, čímž nevzniká žádný odpad. Díky tomu Path získala certifikát Living Product od ILFI, který dokazuje fakt, že tento výrobek více vrací, než si bere. Path je totiž i lepší cestou k životnímu prostředí. Konkrétně je při její výrobě příroda lehčí o deset kilogramů recyklovatelných plastů. 

 

Todd Bracher
Path Designer

"Path was designed from the inside out, starting with perfecting the sit experience, informing all following design decisions."

Katalog

Humanscale_Path_-_Brožura

Ahrend již mnoho let značku Humanscale na českém trhu zastupuje. V případě zájmu o objednání nás neváhejte kontaktovat. 

Kontakty

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět