Historie značky Ahrend

Už více jak 125 let měníme obyčejné kanceláře na místa plná života

Vše začalo v roce 1896, kdy v sobě tehdy ještě nezletilý Jacobus Ahrend objevil podnikatelské vlohy a s pomocí své matky začal prodávat bytové doplňky přímo z obývacího pokoje jejich bytu. Bohatá historie společnosti nesoucí jeho jméno nám dodnes slouží jako inspirace a povzbuzení k překonávání současných výzev a novým přístupům k navrhování pracovního prostředí budoucnosti. 

Objevte bohatou historii a seznamte se s některými pozoruhodnými projekty a návrhy, které jsme v průběhu let přivedli na svět.
 

Již 125 let stavíme na silném odkazu, který nás stále inspiruje k novým pohledům na budoucnost práce a pracovního prostředí.

1896

Založení společnosti 

Nezletilý Jacobus Ahrend zakládá s pomocí své matky Ahrend. První produkty prodává z obývacího pokoje jejich bytu v Amsterdamu.

1926

Kancelářský nábytek

Do portfolia kancelářských produktů Ahrend poprvé přibyl nábytek.

1941

Vlastní výroba

Ahrend kupuje výrobce kovového nábytku De Cirkel a začíná s výrobou nábytku pod vlastní značkou.

1953

Revoluční židle

Na trh je uvedena židle Revolt designéra Frido Kramera. Jde o průlomový počin v oblasti průmyslového designu a masové výroby.

1958

Židle Resolut

Židle navržená Friso Kramerem a Wimem Rietveldem si úspěšně nachází cestu do školních tříd nebo obývacích pokojů a stává se oblíbeným motivem řady grafiků a fotografů. Oceněna prestižní cenou Signe d'Or.

1967

Sloučení firem

Ahrend a výrobci kovového nábytku ODA a De Circel pod jednou střechou.

1972

Systém Mehes

Friso Kramer uvádí nový designový systém nábytku Mehes (Mobility, Efficiency, Humanisation, Environment, Standardisation) reagující na vzrůstající popularitu open space kanceláří.

1984

Globální úspěchy

Ahrend vyhrává největší světovou zakázku - vybavení sídla HSBC v Hong Kongu s 6500 Mehes pracovními místy.

1991

Založení TECHO

Jiří Kejval a Martin Kulík zakládají v Praze TECHO. Jedním z prvních významných klientů společnosti byla IKEA. Zprvu jsme do ní dodávali stolní lampy, poté jsme pro tento řetězec navrhli velmi úspěšnou řadu kancelářských doplňků z tahokovu, které se prodávaly po celém světě.

1993

Výroba kancelářského nábytku TECHO

TECHO zahájilo výrobu kancelářského nábytku – zpočátku ve spolupráci s německou firmou Gesika. Následující rok se výroba přestěhovala do nových prostor bývalého Dřevozpracujícího podniku Praha. Tím jsme navázali na tradici výroby nábytku v areálu v pražské Hostivaři, jehož historie sahá až do padesátých let minulého století.

V reakci na rozdělení Československa jsme na Slovensku založili první zahraniční pobočku společnosti.

1994

Odpovědný design

Uvedení prvního produktu odpovídající udržitelnému designu - kancelářské židle Ahrend 220, do budoucna prodejně nejúspěšnější kancelářské židle v Nizozemsku.

1996

Royal Ahrend

Ahrend slaví stoleté výročí a dostává výsadu používat ve svém názvu přívlastek "královský".
 

2008

TECHO součástí Ahrend

Po mnoha letech úspěšné spolupráce se nizozemská skupina Royal Ahrend stává 100% vlastníkem svého dosavadního partnera, společnosti TECHO, která je doposud velmi úspěšná v řadě zemí - Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a Spojené království. Ahrend se po akvizici stává nejvýznamnějším evropským hráčem v oblasti komerčních interiérů.

2011

Lídr v udržitelnosti

Ahrend se stává prvním držitelem ocenění Cradle to Cradle v kancelářském oboru. 

2014

TECHO v 90 zemích

TECHO získalo zakázku pro National Microfinance Bank v Tanzanii, která se tak stala již 90. exportní zemí společnosti.
 

2015

Gispen a Innovation LAB

Společnosti Gispen a Preskihaaf School Furniture se stávají součástí skupiny Ahrend. Zahájení provozu Innovation LAB, vývojové základny pro nové produkty skupiny, které mají přispět k zvýšení ergonomie nových produktů a zvýšit produktivitu pracovního prostředí.
 

2015

Expanze Ahrend

Ahrend úspěšně expanduje do dalších zemí světa a otevírá svá lokální zastoupení v Dubaji, Šen-čenu a Šanghaji.

2021

Otevření Circular hubu

V našem Cirkulárním centru v Nizozemsku jsme na ploše 12 000 m² soustředili všechny naše odborné znalosti a výrobní zařízení z oblasti cirkulární výroby.
 

2021

Techo se mění na Ahrend

Po 30 letech existence pod vlastní značkou TECHO od 1. ledna 2021 přebírá jméno svého vlastníka a dále pokračuje pod společnou značkou Ahrend. V pražské Hostivaři vzniká jedna z nejmodernějších továren na výrobu nábytku ve střední a východní Evropě.

Přečíst článek
 

 

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět